geschiedenis

Sinds 1896 bakt Hartog volkorenbrood voor de stad. De eerste broden werden gebakken in een bovenwoning in de Jordaan. Vervolgens verhuisden ze naar de Ruyschstraat 68 om via de Ruyschstraat 56 naar de Wibautstraat 77 te verhuizen. In al die jaren hebben we vastgehouden aan de werkwijze, recepturen en filosofie van Aagje Hartog.

Geschiedenis

In onze eigen maalderij malen wij dagelijks onze Nederlandse tarwe zonder toevoegingen tot volkorenmeel.Onze molen in de Wibautstraat 39 zuigt de opgeslagen tarwe aan en transporteert de tarwe naar de maalstoel. De maalstoel bestaat uit twee maalstenen. Deze kunststenen zijn gemaakt van beton en kwarts en wegen ongeveer 250 kg per stuk. De bovenste steen noemen we de draaier en draait. De groeven (opstaande randen in de steen) voelen scherp aan. Zij snijden als messen

Aagje en Gerrit verhuizen naar de Jordaan. Op drie hoog bakt Aagje 12 broden per keer. Deze broden worden gevent.

Aagje is niet tevreden over het meel van de meelfabriek. Ze belsuit zelf tarwe te malen.

Cornelis: " Witbrood komt er bij ons niet in, ik verkoop geen gecastreerd brood."

"De kunst is", vertelt Willem Hartog, "om de juiste fijnheid van het meel te vinden, wanneer het aanvoelt als zandkorrels is de juiste fijnheid bereikt."

Verhuizing naar de Ruyschstraat 56.

De Nederlandse tarwe wordt geselecteerd op koolhydraten, eiwit en vochtgehalte.

De tarwe wordt in een keer tot het Hartog's Volkorenmeel gemalen. Zo blijven alle aanwezige voedingstoffen behouden. De molen is te zien naast de winkel.

In 2016 verhuist de winkel naar de Wibautstraat 77. In 2019 verplaatst de bakkerij naar het pand naast de winkel.

Het maalproces

In onze eigen maalderij malen wij dagelijks onze Nederlandse tarwe zonder toevoegingen tot volkorenmeel.Onze molen in de Wibautstraat 39 zuigt de opgeslagen tarwe aan en transporteert de tarwe naar de maalstoel. De maalstoel bestaat uit twee maalstenen. Deze kunststenen zijn gemaakt van beton en kwarts en wegen ongeveer 250 kg per stuk. De bovenste steen noemen we de draaier en draait. De groeven (opstaande randen in de steen) voelen scherp aan. Zij snijden als

Het maalproces

In onze eigen maalderij malen wij dagelijks onze Nederlandse tarwe zonder toevoegingen tot volkorenmeel.Onze molen in de Wibautstraat 39 zuigt de opgeslagen tarwe aan en transporteert de tarwe naar de maalstoel. De maalstoel bestaat uit twee maalstenen. Deze kunststenen zijn gemaakt van beton en kwarts en wegen ongeveer 250 kg per stuk. De bovenste steen noemen we de draaier en draait. De groeven (opstaande randen in de steen) voelen scherp aan. Zij snijden als

stamboom eigenaren

Aagje & gerrit

(1896 - 1927)

- 1896

1927 -

cornelis

(1927 - 1958)

wim

(1958 - 1968)

- 1958

1968 -

willem

(1968 - 1997)

Rolf & ronnie

(1978 - 1994)

(1978 - 2015)

- 1978

1997 -

fred

(1997 - heden)

2020

meer weten over Hartog?

Lees meer over onze eigen bakkerij, winkel of leer over onze rijke geschiedenis.