Dagelijks rijdt de molenaar-bakker een graansilo gevuld met graan naar de maalderij. Door een zuigsysteem wordt de tarwe naar de maalstoel getransporteerd en komt de tarwe tussen de molenstenen. Het malen kan nu beginnen. De tarwe wordt in één keer tot volkorenmeel gemalen en wordt getransporteerd via de transparante buizen in de winkel naar de meelsilo in de bakkerij. Het volkorenmeel is klaar om verwerkt te worden.
De maalstoel bestaat uit twee maalstenen. Deze kunststenen zijn gemaakt van betonnen kwarts en wegen ongeveer 250 kilo per stuk. De onderste molensteen (ligger) ligt stil en de bovenste, de draaier, draait. De groeven, de opstaande randen in de steen, voelen scherp aan. Zij snijden als messen de tarwe stuk. De vlakke gedeeltes vermalen de tarwe tot volkorenmeel. Daarna valt het meel van de steen en komt het in de onderliggende trechter terecht.
In onze eigen maalderij malen wij dagelijks onze Nederlandse tarwe zonder toevoegingen tot volkorenmeel.Onze molen in de Wibautstraat 39 zuigt de opgeslagen tarwe aan en transporteert de tarwe naar de maalstoel. De maalstoel bestaat uit twee maalstenen. Deze kunststenen zijn gemaakt van beton en kwarts en wegen ongeveer 250 kg per stuk. De bovenste steen noemen we de draaier en draait. De groeven (opstaande randen in de steen) voelen scherp aan. Zij snijden als
Lees meer over onze eigen bakkerij, winkel of leer over onze rijke geschiedenis.